Älykäs kodin teknologia mullistaa asumisen

Tieteiselokuvat ovat aina leikitelleet ajatuksella tulevaisuuden teknologiasta, joka mahdollistaisi kaikenlaisia jännittäviä asioita aivan tavallisten ihmisten arjessa. Lentävät robottiautot ja puhuvat jääkaapit ovat seikkailleet villeissä tulevaisuudenkuvissa vuosikaudet, mutta pikkuhiljaa mitä futuristisimmatkin keksinnöt alkavat olla arkipäivää myös todellisessa elämässä. Itsekseen lattialla kulkeva robotti-imuri ei yllätä enää ketään, mutta entäpä kokonaisuutena monin tavoin älyteknologiaa hyödyntävä koti? Sekin on jo todellisuutta.

Älykodeissa asukkaan arkipäiväistä oloa ja eloa helpottavat teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet. Yhteiseen verkkoon liitetyt laitteet muodostavat esineiden internetin ja vuorovaikuttavat sekä viestivät keskenään. Älykotien voi olettaa tekevän asumiselle saman, mitä älypuhelimet tekivät puhelinten maailmalle. Odotettavissa on parannuksia jo olemassa oleviin asioihin ja aivan uusia innovaatioita, joista voimme kehityksen tässä vaiheessa vasta haaveilla.

Matkalla kohti älykästä kokonaisuutta
Älykodeilta odotetaan paljon asumismukavuuden ja esimerkiksi energiansäästön saralla. Suomen ensimmäiset älykodit mahdollistavatkin jo nyt esimerkiksi tehokkaamman sähkönkulutuksen ja ilahduttavat näin ollen niin luontoa kuin asujansa lompakkoakin. Etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat oman sähkönkulutuksen tarkkailun esimerkiksi älypuhelimen sovelluksesta käsin reaaliajassa sekä valaistuksen ja sähkölämmityksen katsomisen. Lisäksi kodin äänentoiston säätely on mahdollista kodinohjausjärjestelmästä käsin.

Yhtenäisen kokonaisuuden muodostavat ja toistensa kanssa kommunikoivat kodinkoneet ovat toistaiseksi suunnitteluasteella. Jo lähitulevaisuudessa kodin käyttöjärjestelmä mahdollistanee kuitenkin kaikkien laitteiden hallinnoimisen yhdestä ja samasta kanavasta käsin. Toistaiseksi kodin älyteknologia pitää kuitenkin sisällään lähinnä automatisoitua ja etäohjattavaa talotekniikkaa, jonka osia voivat olla esimerkiksi kodin valaisu, lämmitys ja turvallisuus.

Uusimpiin keksintöihin kuuluu Samsungin vuonna 2016 esittelemä älykäs jääkaappi, joka valvoo sisäisten kameroidensa avulla jääkaapin täyttöastetta sekä sen käyttäjän suosimia ruokia. Tarvittavat ruuat on mahdollista tilata jääkaapin ilmoittamien tietojen perusteella kotiin verkkosovelluksen kautta.

Erilaisten kodinkoneiden lisäksi myös huonekalut voivat olla älykkäitä. Markkinoilla on jo nyt monenlaisia innovaatioita, kuten älyteknologiaa hyödyntäviä sänkyjä sekä sohvia. Älyvuoteen ominaisuuksiin voi kuulua vaikkapa mahdollisuus unen laadun seuraamiseen. Esimerkiksi Sleep Number -nimisen yrityksen uudet älysängyt mittaavat biometrisillä antureillaan muun muassa käyttäjänsä sykettä, hengitystä sekä liikkeitä satoja kertoja yön aikana. Lisäksi vuoteen patja säätää itse itseään nukkujan mukaan kehon asennon huomioon ottaen. Älysängyistä uumoillaankin apua erilaisiin uniongelmiin ja valtavan yleisenä ongelmana tunnettuun kuorsaukseen.

Entäpä älykoteihin mahdollisesti liittyvät riskit? Kun koko kotia hallinnoidaan yhdestä ja samasta käyttöjärjestelmästä käsin, tulee mieleen tietysti ensimmäisenä järjestelmän mahdollinen pettäminen ja siitä seuraava kaikkien kodin toimintojen kaatuminen samanaikaisesti. Riskit pyritään kuitenkin huomioimaan älykotien järjestelmien suunnittelussa.