Tekoälyn hyödyntäminen arjessa

Tekoäly alkaa käsitteenä hiljalleen niin hämmästyttää ja kauhistuttaa suurempaa yleisöä. Vaikka ei olisi teknologiasta erityisen kiinnostunut, tekoäly käsitteenä ei suinkaan ole enää rajoittunut tieteisfiktioon tai teknologia eliitin konferensseihin, vaan siitä alkaa kuulla jo paljon tavanomaisemmissa yhteyksissä. Monet kuuluista henkilöt, kuten Teslan Elon Musk, on varoittanut tekoälyn vaaroista, mutta keinoäly tuo mukanaan myös paljon mahdollisuuksia. Vaikka tekoäly voi mullistaa elämää merkittävästi, tässä artikkelissa keskitymme hieman tavanomaisempiin asioihin, joissa tekoäly voi helpottaa arkielämää.

Roskapostista eroon

Roskaposti on vaivannut sähköpostin käyttäjiä jo vuosikymmeniä ja ensimmäisiä mainosviestejä alkoi ilmaantua pian sähköpostin keksimisen jälkeen. Roskapostia vastaan on taisteltu jo pitkään, niin yksittäisten henkilöiden kuin Microsoftin taholta mutta vaiva on silti läsnä liki jokaiselle sähköpostin käyttäjälle. Vaikka roskapostin määrää on saatu vähennettyä, sitä liikkuu silti miljoonittain per kuukausi. Tulevaisuudessa roskaposti voi kuitenkin olla harvinainen kuriositeetti, sillä kehittynyt tekoäly pystyy erottamaan mainos- ja huijausviestit aidosta kommunikaatiosta. Kehittyneet algoritmit pystyvät tarkemmin analysoimaan sähköpostiliikennettä monimutkaisilla kaavoilla jotka ovat sidoksissa moniin muihin eri tekijöihin, kuten lähettäjän profiiliin, viestin sisältöön ja lähettäjän maantieteelliseen sijaintiin analysoidessaan mahdollista roskapostittajaa. Ottaen huomioon monet tekijät, kehittynyt tekoäly pystyy todennäköisemmin torjumaan turhat viestit, vaikka on todennäköistä ettei roskapostista päästä täydellisesti eroon, ja sen tilalle saattaa ilmaantua muita haittatekijöitä, jotka nekin voivat osittain olla toisen tekoälyn ohjaamia.

Lääketieteellinen analyysi nopeutuu

Nykyään lääketiede on vielä vahvasti ihmistietämykseen ja tiedon prosessointiin. Lääkärit nauttivat korkeaa palkkaa ja heidän tehtävänsä vaatii vuosia kestävän intensiivisen opiskelun, joten lääkärin aika on tärkeä resurssi jota tulisi käyttää säästeliäästi. Tulevaisuudessa tekoäly tulee merkittävästi suorittamaan erilaisten lääketieteellisten kuvien, kuten röntgen ja aivojen magneettikuvien analysointia. Analysoinnissa on koettu jo merkittäviä harppauksia ja tekoäly pystyi analysoimaan tiettyjä kuvia jo lääkäreitä tarkemmin ja huomattavasti edullisemmin. Tekoäly voi myös reaaliaikaisesti analysoida esimerkiksi verikokeita ja sydänkäyriä ja hälyttää potilaan arvojen ollessa huolestuttavia. Monien muiden yritysten joukossa, mm. IBM on panostanut huomattavasti lääketieteelliseen tekoälyyn ja sitä on käytössä jo Suomen sairaaloissa. Lääkärit eivät kuitenkaan ole kortistoon joutumassa, sillä ihmiskontakti on erityisen tärkeä sairastapauksissa eikä tekoäly pysty vielä moniin muihinkaan vaativiin lääketieteellisiin tehtäviin. Ehkäpä vuosien kuluessa voimme nauttia edullisemmista, osittain tekoälyn suorittamista lääkärin toimista, mutta toistaiseksi joudumme tyytymään kalliimpaan vaihtoehtoon johon voi tarvittaessa hakea resursseja esimerkiksiFreedomrahoitus.fi palvelun kautta. Tulevaisuudessa tekoäly voi analysoinnin lisäksi suorittaa ainakin osittain myös leikkauksia, eritoten äärimmäistä tarkkuutta vaativia operaatioita, jotka tuottavat ihmisisomotoriikalle vaikeuksia.

Sääennusteet viimeinkin tarkoiksi

Sään ennustaminen on ollut ihmisten lempipuuhaa ja vakio keskustelunaihe jo vuosituhansia. Vielä nykyään, sään ennustaminen on valitettavasti nimensä mukaista, eli ennustamista, tietämisen sijaan. Tämän moni on huomannut varmaankin kesäisin, meteorologin luvatessa hellettä huomiseksi vaikka taivaasta onkin silloin satanut kaatamalla. Kehityksestä huolimatta, sääennusteet eivät vieläkään ole erityisen tarkkoja, mutta joidenkin vuosien kuluessa tekoälyn avulla on mahdollista saada huomattavasti tarkempia sääennusteita. Sään ennustaminen on äärimmäisen monimutkaista, koostuen sadoista eri muuttujista, osasta joiden roolia ei vielä täysin tunneta. Tekoäly pystyy kuitenkin analysoimaan uskomattoman määrän eri muuttujia ja vertaamaan näitä käytännössä kaikkeen mahdolliseen aikaisempaan ilmastodataan. Ilmasto kuitenkin muuttuu, joten sään ennustaminen tulee aina olemaan haastavaa mutta todennäköisemmin sade pääsee entistä harvemmin yllättämään tulevaisuudessa.