Lääketieteen saavutuksia 2010-luvulla

Lääketiede kehittyy yhdessä teknologian kanssa nopeammin kuin koskaan ja vaikka lääketiede yksinään tuntuu kehittyvän välillä tuskallisen hitaasti, on teknologian uudet kehitelmät voineet nopeuttaa prosesseja huomattavasti. Viimeisen 10 vuoden aikana on nähty sellaisia uusia saavutuksia, joista kaikkia on vaikea edes uskoa todeksi ja uusia läpimurtoja tehdään päivittäin ympäri maailman. Alla on esiteltynä muutama lääketieteen uusimmista saavutuksista:

EPS 10. File contains blended objects. Layered.
  • 3D-tulostetut kehonosat

3D-teknologiaa pidetään jännittävänä uutena teknologiana erityisesti tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa, mutta sitä käytetään myös lääketieteessä tulostamaan ihmisen kehon osia. 2013 pystyttiin ensimmäistä kertaa tulostamaan ihmisen korvalehti, joka jopa muistutti oikeaa korvaa ja samaan aikaan kehiteltiin myös verisuonia samoin keinoin. Nykyään voidaan tulostaa myös ihosoluja haavoihin ja näin nopeuttaa paranemisaikoja. Näiden avulla voidaan tulostaa periaatteessa mikä tahansa kehon osa ja liittää se osaksi kehoa tai korvata sen avulla sairaat, puutteelliset tai toimintakyvyttömät osat. Vaikka tämä teknologia ei vielä pystykään täyteen potentiaaliinsa, on varmaa että seuraavan 10 vuoden aikana nähdään jo huimia harppauksia yksittäisistä kokeiluista massatuotantoon.

  • Geeniterapia

Geeniterapia” ja siinä käytetty teknologia on vielä testivaiheessa pitkälti, mutta sen on jo nyt voitu vaikuttavan esimerkiksi veressä esiintyviin syöpiin, kuten leukemiaan. Viimeisimpien tutkimusten mukaan geeniterapian avulla voidaan myös kääntää tiettyjen syöpien vaikutus ja tämä tulisi mullistamaan rintasyövän vastaisen taistelun täysin. Jos ala kehittyy siihen suuntaan, mihin sitä yritetään viedä, tulee tämä korvaamaan tulevaisuudessa kemoterapian, leikkaukset ja perinteiset lääkkeet.

  • Suolistobakteerien hoito

Suolistobakteereihin liittyvässä hoidoissa on tapahtunut paljon läpimurtoja viimeisten vuosien aikana. Tutkijat ovat esimerkiksi selvittäneet, että tietyt mikrobien ja bakteerien yhdistelmät ruuansulatusjärjestelmässä voivat vaikuttaa myös aivojen toimintaan ja siihen miten ajatellaan. Suolistobakteereilla on myös mahdollisesti potentiaalinen linkki ylipainon kanssa, mikä tarkoittaisi helpompia ja tehokkaampia hoitokeinoja ongelmaan. Koska suolistobakteerien vaikutusta elimistöön aletaan vasta ymmärtämään, ei vielä tiedetä, mihin kaikkeen tämä ala tulevaisuudessa pystyy, joidenkin mukaan tämän avulla voidaan löytää ratkaisu jopa allergioihin ja tiettyjen syöpien hoitoihin.

  • Bioninen silmä

Vuonna 2013 yhdysvaltalainen yritys sai ensimmäistä kertaa luvan alkaa markkinoimaan bionisia silmiä ja nämä tekosilmät käyttävät silmälaseihin asennettua kameraa luodakseen jonkinasteisen näkökyvyn. Kamera siirtää langattomasti elektronisen viestin käyttäjän retinaimplanttiin ja vaikkei tämä tuokaan täysin normaalia näköä, voidaan sillä havaita tiettyjä kuvioita ja palauttaa osa näöstä. Osa potilaista on jopa nähnyt tämän avulla värejä.

  • Synteettisen solut

Vuonna 2010 valmistettiin ensimmäistä kertaa täysin uusia synteettisiä soluja. Ne luotiin sitomalla yhteen kemikaaleja, joista muodostui bakteerin koko genomi. Tämä tulee avaamaan uusia hoitokeinoja synteettisen biologian saralla, oli kyseessä sitten sydänsairaudet tai vaikka biologiset polttoaineet.