Avaruusturismin mahdollisuudet

Avaruus on aina kiehtonut ihmisiä ja viimeisen 100 vuoden aikana ollaankin päästy tutustumaan maapallon ympäristöön suhteellisen kattavalla tavalla. Äärettömien mahdollisuuksien ja välimatkojen takia paljon on vielä keksittävänä ja löydettävänä, eikä tutkiminen tule loppumaan hetkessä. Suurin osa teknologian saavutuksista tällä saralla on kuitenkin ollut ainoastaan tieteelliseen tarkoitukseen, eikä tavallisilla tallaajilla ole ollut asiaan minkäänlaista merkitystä. Tämä asia on kuitenkin nopeasti muuttumassa, sillä astronautit ja tiedemiehet eivät ole ainoat, jotka haluavat päästä katsomaan maapalloa avaruudesta käsin, tuntea painottomuuden ja ehkä jopa kävellä kuun pinnalla, se on hyvin monen tavallisen ihmisen unelmana. Mitä nopeammin teknologia kehittyy, sitä nopeammin myös avaruusturismi on tullut mahdolliseksi ja henkeäsalpaavan kokemuksen saavuttaminen on tällä hetkellä lähempänä jokaista ihmistä, kuin koskaan aikaisemmin.

Avaruusmatkailu ja avaruusturismi on tarkoittanut tähän asti lähinnä hyvin rikkaita ihmisiä, jotka maksavat suuria määriä rahaa päästäkseen lyhyelle matkalle kansainväliselle avaruusasemalle. Avaruusturismi on kuitenkin nousemassa suureksi osaksi uuden avaruusteknologian alaa, jossa uudet innokkaat tekijät keksivät uusia tapoja hyödyntää avaruuden antamia mahdollisuuksia. Start up -yritysten noustessa ja kehittyessä matkustaminen tulee olemaan mahdollista jopa hiukan keskiluokkaa parempituloisille ja myöhemmin jopa jokaiselle. Perinteisesti mitoitettuna avaruus alkaa 50 kilometriä maan pinnasta, joten raketti joka vie matkustajan tälle korkeudelle, tai korkeammalle, lasketaan avaruusmatkailuksi, vaikkei kiertoradalle asti mentäisikään. Tässä päästään kokemaan jo painottomuus, sekä katsomaan maapalloa ylhäältä käsin; maisemaa, jota jokainen sen nähnyt kuvaa kauneimmaksi ja ihmeellisimmäksi asiaksi koskaan.

Avaruusturismin kasvaessa tämä näky tulee tutuksi yhä useammalle henkilölle, mutta tähän asti alle 600 avaruutta ihailemaan päässeen ihmismäärän oletetaan kasvavan seuraavan 10 vuoden aikana moninkertaisesti. Kysymykseksi jää, kun miljoonilla tavallisilla ihmisillä on ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat käyneet avaruudessa, katsotaanko sitä vielä samalla ihmetyksellä, vai mietitäänkö jo, mitä seuraavaksi keksitään? Hotellit kuussa, reissut marssiin ja muualle aurinkokuntaan, tuleeko näistä vain osa arkea, jotain mitä voidaan verrata nykypäivän etelänmatkoihin?