Älyteknologia kengissä

Älyteknologia valtaa alaa ja leviää varmasti lähivuosien aikana aina vain useampiin arkipäivän esineisiin. Vanhaa lankapuhelinta katsoessa ei sitä tietämättä tunnistaisi nykyisin jokaisen taskusta löytyvän älypuhelimen esi-isäksi. Vielä muutama vuosikymmen sitten kukaan ei myöskään olisi parhaalla tahdollakaan voinut kyetä ennustamaan, millaisia innovaatiota älyteknologia on meille sittemmin mahdollistanut ja kuinka se on tehnyt arkisistakin apuvälineistä aivan uudenlaisia.

Ensimmäiset älykengät ovat jo markkinoilla
Vaikka suurimmalla osalla meistä on vielä toistaiseksi jaloissaan tutut ja turvalliset kengät ilman teknologisia ratkaisuja tai kiehtovia ominaisuuksia, on älykenkiä jo olemassa ja käytössä. Ensimmäiset älykkäät kengät esiteltiin yleisölle Intiassa vuonna 2014. Niiden tarkoitus on ohjata käyttäjänsä oikealle reitille kohti määränpäätään. Älypuhelimen karttasovellukseen yhteydessä olevat jalkineet ilmoittavat tärisemällä, milloin ja mihin suuntaan niiden omistajan on käännyttävä perille päästäkseen. Suunnistaminen vieraisiin paikkoihin onnistuu siis maisemia puhelimen näytön sijasta samalla katsellen.

Älyteknologialla varustetuista kengistä on jo jonkin aikaa hyödytty myös urheilussa, jossa pelaajien liikkumisesta kentällä on mahdollista kerätä dataa parempien pelistrategioiden suunnittelua varten. Suomessa tällaista teknologiaa on hyödynnetty ainakin miesten koripallon pääsarjassa.

Älykkäät lenkkarit korvaavat askelmittarin
Aktiivisen liikkujan iloksi markkinoilla on myös älylenkkitossuja, joissa hyödynnetään uusinta sensoritekniikkaa. Aktiivisuusmittaria ei näiden kenkien omistaja enää tarvitse, sillä lenkkarit seuraavat niin kuljettua matkaa kuin kalorinkulutusta ja sydämen sykettäkin. Älykengät pitävät sisällään myös navigaattorin sekä vilkkuvat led-valot, joilla ne näyttävät suuntamerkin autoilijoille. Tällaisia himoliikkujan unelmia on ollut tarjolla jo jonkin aikaa, mutta varsinaista läpimurtoa ei ole ainakaan toistaiseksi tapahtunut.

Aivan vastikään on julkaistu myös kaikkein kehittyneintä teknologiaa esittelevät kengät, joissa mukana on kalorilaskurin lisäksi muun muassa sisäänrakennettu lämmitin sekä automaattinen, käyttäjän käskystä tapahtuva aukeaminen ja kiristyminen. Ne keräävät käyttäjästä erilaisia tietoja, joita tämä pääsee tutkimaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella.

Nerokkaimpia uutuuksia ja tulevaisuuden haaveita
Vain aika näyttää, mitä kiehtovaa älykenkien maailmassa tapahtuu seuraavaksi. Mahdollisuudet ovat rajattomat, ja älyteknologian laajeneminen urheilukengistä muunkinlaisiin kenkiin on varmasti epäilemättä edessä. Millaista tekniikkaa voisivatkaan pitää sisällään esimerkiksi muodikkaat kiilakorkotennarit, joiden korkoon olisi mahdollista piilottaa hieman suurempaakin kalustoa?

Tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan vaikkapa puhuvia kenkiä, jotka käyttäjästään keräämän terveyttä ja liikuntatottumuksia koskevan tiedon perusteella kehottavat valitsemaan kiertoreitin kotiin tai huutelevat kannustushuutoja lenkkipolkuja talsiessa. Kenkien vallankumous on vasta alkamaisillaan!