Aiotko ostaa käytetyn elektroniikkalaitteen? Pidä siitä huolta kuin uudesta!

Elektroniikkalaitteiden kierrättäminen ja uudelleen myyminen ovat yksi tämän päivän nousevista trendeistä. Elektroniikkajäte on luokiteltu jopa suuremmaksi uhkaksi maapallollemme kuin muovijäte. Sillä toisin kuin muovijäte, elektroniikkajäte sisältää luonnolle ja terveydelle vaarallisia ainesosia, jotka kontrolloimattomina luontoon päätyessään voivat aiheuttaa suurtakin haittaa. Me ihmiset heitämme tänä päivänä jopa täysin toimivia elektroniikkalaitteita menemään. Tosiasia on kuitenkin, että kierrättämällä, sekä ostamalla käytettyjä elektroniikkalaitteita, pystymme pidentämään laitteiden elinkaarta, säästämään luontoa ja olemme samalla osana kestävää kehitystä.

Tänä päivänä elektroniikkalaitteiden kierrätys on myös kasvava bisnes. Monet alan ammattilaiset ovat uusien tuotteiden lisäksi keskittyneet monipuolistamaan e-jätteen kierrätyspisteitä, sekä uudelleen myymään jo käytettyjä, mutta edelleen toiminnassa olevia elektroniikkalaitteita.

Markkinat ovat levinneet myös nettiin, ja monet käytetyn elektroniikan myyntiin erikoistuneet nettikaupat tarjoavat muun muassa hinnakkaan Applen tuotteita kuten käytettyjä iPhoneja huomattavasti uusia edullisempaan hintaan. Myös monet kuluttajat ovat alkaneet suosia käytettyjen elektroniikkalaitteden hankintaa, sillä ekologisuuden lisäksi käytettyjen laitteiden suosiminen säästää huimasti rahaa.

Miten ylläpitää ja huoltaa käytettyjä elektroniikkalaitteita?

Käytettyjen elektroniikkalaitteiden ylläpito ja huolto riippuu aina sen alkuperäisestä kunnosta. Osa myytävistä elektroniikkatuotteista voi nimittäin olla jopa uutta vastaavia, ja lähes käyttämättömiä. Osa laitteista saattaa taas olla jo muutamankin vuoden käytettyjä, mutta laitteen edellinen omistaja on pitänyt erinomaisen hyvää huolta laitteen kunnosta.

Toiset laitteet taas myydään todella edullisesti, mutta kunnossa ja estetiikassa saattaa olla joitakin virheitä. Näissä laitteissa vikoja saattaa esiintyä piankin oston jälkeen, jolloin huoltoon saattaa mennä jonkin verran enemmän rahaa. Tosin useat nettikaupat, jotka myyvät käytettyjä elektroniikkalaitteita, takaavat laitteille käyttötakuun yleensä 6-12 kuukaudeksi mahdollisten toimintavirheiden varalta.

Käytetyn, mutta edullisen elektroniikkalaitteen hankinta ei tarkoita myöskään sitä, että sitä kannattaisi kohdella miten vain mieli tekee. Käytettyyn laitteeseen kannattaakin siis asennoitua aivan kuin se olisi upouusi, näin sen elinkaarta on mahdollistaa pidentää entisestään. Tärkeää on myöskin ottaa huomioon erityisesti tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien hankinnassa mukana tulevien lisävarusteiden ja oheistarvikkeiden kunto ja malli. Myös laitteiden saapuminen tuotteen alkuperäispakkauksessa kertoo paljon tuotteesta, sekä sillä voi usein varmistaa tärkeän seikan siitä, että tuote ei ole väärennetty tai varastettu.

Ennen laitteen käyttöönottoa tulisi pitää mielessä, että esimerkiksi geneeriset laturit ja halppislaturit voivat kuluttaa tahattomasti akun ikää. Onkin siis tärkeää huolehtia, että älylaitteiden akkulaturit olisivat samaa merkkiä. Esimerkiksi Apple on jo pitkään huolehtinut malleissaan siitä, ettei muiden laitteiden akkulatureita ja muita johtoja ole mahdollista käyttää. Samaa mallia on seurannut myös osa uudemmista Samsungin ja Huawein laitteista. Vaikka esimerkiksi Huawein akkulaturit toimivat moitteettomasti myös Samsungin laitteissa, voi laturi ladata erityisesti Fast Charge -ominaisuudella varustettua älylaitetta tahattoman hitaasti, sekä pitkällä aikavälillä jopa mahdollisesti tuhota hitaasti akun kuntoa.

Yllättävää kyllä, myös tuotteen alkuperäismaalla voi olla merkitystä. Jos käytetty laite on esimerkiksi kotimainen tai pohjoismaalainen, tällä yksityiskohdalla ei sinällään ole merkitystä, mutta mikäli tuote tilataan esimerkiksi kuumista maista, voi tuotteen todellinen käyttöikä olla jopa tuplasti suurempi. Kuumissa (ja erityisesti kosteissa) olosuhteissa käytetyt laitteet kuluvat nopeammin, kuin kylmissä ja kuivissa olosuhteissa.

Vaikka laite näyttäisi ulkoapäin olevan hyvässä kunnossa, voi esimerkiksi prosessorin ja akun elinikä olla odotettua lyhyempi. Lisäksi kauempaa tilatuilla tuotteilla voi olla maakohtaisia rajoituksia, jotka saattavat myös vaikuttaa tuotteen kuntoon ja käyttöön.